Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drága vegyi technikák helyett egy apró levéltetűtől várják a britek, hogy visszaszorítja a viktoriánus korban importált, igen agresszíven terjeszkedő ártéri japán keserűfüvet. Mások attól tartanak, a bogár nem fog tudni beilleszkedni új környezetébe.
 
Egy apró japán nedvszívó bogárral szorítják vissza a Nagy-Britanniában elszaporodó agresszív növényt. A két milliméteres rovar, az Aphalara itadori Japánban a keserűfű levelein él.

A levéltetű importálása az első szándékos biokontroll lesz Nagy-Britanniában. Ugyanakkor az ellenzői olyan ökológiai katasztrófára számítanak, mint ami az 1930-as években történt Ausztráliában az óriásvarangyoknak köszönhetően.

A közeljövőben nyilvános vitát indítanak a bogárfajta "bevezethetőségével" kapcsolatban. Az ártéri japán keserűfüvet a viktoriánus korban vitték be a szigetekre, ahol az mára az egyik legelterjedtebb közönséges növénnyé vált.

Impozáns megjelenésének köszönhetően dísznövényként ültették, és leveleik nagy fehérjetartalma miatt takarmányozási célra is felhasználták. Gyógyászati célokra, emberi táplálékként is használták. Nehézfémekkel szennyezett talajok tisztítására alkalmasak.

Hagyományos, vegyi módszerekkel másfél millió fontba kerülne a kiirtása. A keserűfű olyannyira agresszív növény, hogy a törvény is tiltja termesztését. Még a beton rései közt is vígan eléldegél.

A vízfolyások mentén elterjedt állományok károsítják az árvízvédelmi berendezéseket, nehezítik a mederfenntartási munkálatokat. A településeken szétfeszíthetik a járdákat és elnyomhatják az ültetett növényeket. Egynemű állományokat hoz létre, ezzel kipusztítva őshonos fajokat.

A kutatók most az agrárminisztérium döntésére várnak.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.