Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
Több mint hatvan szervezett program várja az érdeklődőket országszerte a hétvégi Madármegfigyelő Napokon. A BirdLife International, Magyarországon pedig partnerszervezete, a Magyar Madártani Egyesület a madármegfigyelő akciót minden év október első hétvégéjén rendezi meg, amikor a kontinensen már javában zajlik az őszi madárvonulás.
 
A rendezvény egyben verseny is az európai országok között, így minél többen vesznek részt, annál nagyobb az esély, hogy jó helyen végez Magyarország.

A szervezett rendezvények közül érdekesség a Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett kerékpártúra, amelynek résztvevői a Kenderesszigeti halastavakhoz mennek és ott végeznek teleszkópos megfigyelést. Számos helyszínen lesz madárgyűrűzés, például Budapesten is a Naplás-tónál szombaton délelőtt kilenc órától. A szakemberek énekes madarakat fognak gyűrűzni, poszátákat, rigóféléket, fülemülét és vörös begyet - mondta Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

Lenyűgöző látványban lehet részük azoknak, akik a Kardoskúti Fehértóra látogatnak, hiszen ilyenkor hatalmas madársokadalom népesíti be a szikes tavat. A szervezők szombaton és vasárnap késő délutáni programot szerveznek az állatbarátoknak, amikor is libák, récék, darvak ezrei keresnek éjszakai menedéket a vízen.

Azokat, akik csak a kertjükben nézelődnek, az MME arra buzdítja, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és számát, a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Az adatokat legkésőbb október ötödikén, vasárnap 17 óráig kell az egyesületnek elküldeni e-mailen az mme@mme.hu  címen, bemondani telefonon az 1/275-6247-es számon, illetve elküldeni faxon az 1/275-6267-es számon. Az idei összesítést a szlovák BirdLife partner végzi.

Tavaly minden eddiginél több résztvevő számlálta a madarakat Magyarországon, összesen 5038-an. A madárlesők 469 825 madarat számláltak össze 207 helyszínen. A leggyakrabban előforduló madár a seregély volt, amelyből 218 ezret számoltak. Ugyancsak sok, 25 ezer dankasirályt és 23 ezer tőkés récét láttak. Előfordult néhány ritka madár is, úgy mint a rózsás gödény vagy az örvös lúd - mondta Berényi Zsombor.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.