Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ajakos medve

2009.01.31

Hazája India keleti része a Bengál - öbölig , elterjedési köre észak felé a Himalája lábáig felhatol . A medvék közül a legfurcsább küllemű és egyben a legártalmatlanabb is . Megnyúlt arcorrával , előrecsücsörített  ajkaival , hatalmas , sarlószerűen hajlott karmaival a barnamedve karikatúrájának tűnik . A többi medvétől eltérő külseje táplálkozási módjával függ össze : az ajakos medve rovarokkal táplálkozik és virágok nektárját szürcsöli ki . A mézet is nagyon kedveli , azt a méhekkel együtt szippantja ki a fészekből . Szája ehhez a táplálkozási módhoz alkalmazkodott : tágulékony alsó ajka előrenyújtható és zárt csövet alkot , amelyből a hosszú , szíj alakú nyelv messzire kiölthető . Erős , sarlóalakúan hajlott karmaival tépi fel a termesz - és hangyabolyok falát .

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.